Erik XIV 1560-1568

Valspråk: Gud ger åt den han vill.

Inledning:
Född den 13 december 1533, död 26 februari 1577, svensk kung 1560-1568, son till Gustav Vasa och Katarina av Sachsen-Lauenburg.

Uppväxt och trontillträde:
Genom fransmannen Dionysos Beurraeus fick Erik en i bokligt avseende god uppfostran och en bred utbildning. Som "utvald konung" stiftade han tidigt bekantskap med frågor om krigsmakt och utrikespolitik och anförtroddes 1558 ett stort län med Kalmar som centrum.
När Erik blev kung 1560 utformades en inrikespolitik som avvek från faderns. Brödernas maktställning som hertigar begränsades genom Arboga artiklar 1561. Högadelns stöd hade Erik skickligt vunnit genom att återbörda gammalt adelsgods, som Gustav Vasa tillskansat sig, men även genom att upphöja adelns ledande män till grevar och friherrar. Samtidigt spreds glans över kungamakten och hovet.

Kampen mot Johan och adeln:
Arboga artiklar skapade en stark spänning till brodern Johan, som från sitt finländska hertigdöme byggt upp en självständig ställning. Rivaliteten blev akut när Johan gifte sig med den polska prinsessan Katarina Jagellonica och fick län i Livland. Med ett riksdagsbeslut i ryggen gick Erik 1563 till aktion mot Johan, tvang honom kapitulera efter en kort belägring av Åbo och lät fängsla honom. Aktionen hade Erik kunnat utföra med åtminstone passivt stöd från en högadlig grupp, de s.k. kungafränderna, som vunnit en stark ställning under senare delen av Gustav Vasas regering. I fortsättningen gav Erik prov på stor misstänksamhet mot högadeln och valde sina främsta medhjälpare bland nya adelsgrupper eller bland ofrälse män med god utbildning. Av dessa blev Jöran Persson den främste, både inom kansliet och i den nya domstol, Höga nämnden, som blev ett viktigt redskap för kungens ambitioner att utveckla en stark och personlig kungamakt, efter mönster från ledande europeiska furstestater.

Stora planer för Sverige:
Även utrikespolitiskt innebar Eriks trontillträde en klar omläggning av faderns försiktiga politik. Det var närmast den sönderfallande tyska ordensstaten i Baltikum som initierade aktiviteten. Erik tog 1561 Reval (Tallinn) under svenskt beskydd och sökte målmedvetet flytta fram positionerna i Estland i konkurrens med polska intressen. Gentemot Ryssland, som också såg Polen som huvudfienden, lyckades Erik upprätthålla goda förbindelser. Lübeck kände härigenom sina intressen hotade på den ryska markanden, och Danmark upplevde Eriks politik som hotfull för den danska hegemonin i Norden. Hotbilden blev ännu mera markant genom Eriks frieri till drottning Elisabeth i England; inte bara Erik kunde se en sådan förbindelse som led i en storslagen plan att göra Sverige till ett centrum i ett nytt stort handelsnät mellan England och den ryska marknaden.

Nordiska sjuårskriget:
Östersjömakternas ambitioner och motsättningar ledde till krigsutbrott 1563, då Danmark i förbund med Lübeck angrep Sverige (Nordiska sjuårskriget). Kriget blev ett prov på slagkraften i den nya svenska armé och örlogsflotta som byggts upp av Gustav Vasa och utvecklats av en rad nya initiativ av Erik. Även om kungens egna insatser under fälttågen har en del märkliga inslag, bidrog den energi han utvecklade som högste krigsherre till att ge Sverige ett strategiskt initiativ fram till 1567, och sjökriget bjöd på stora svenska segrar.

Sturemorden:
Under tiden skärptes de politiska motsättningarna mellan Erik och högadeln. Våren 1567 riktades anklagelser om högförräderi mot bl.a. Svante Sture och hans söner. En riksdag kallades till Uppsala för att bekräfta de domslut som Höga nämnden skulle fälla. Innan någon dom beseglats inträffade de s.k. Sturemorden. Aktionen inleddes av kungen personligen, som stötte en dolk i Nils Sture och därefter gav order om att döda de fängslade. Själv lämnade kungen Uppsala och flydde till skogs, drabbad av uppenbar mental ohälsa.

Erik tar åter makten:
Kungens sjukdomsperiod varade ett halvår, då rådet tog ledningen av styrelsen. Hertig Johan frigavs, men till Eriks avsättning syftade man ännu inte. På nyåret 1568 återtog den nu tillfrisknade Erik ledningen. Den militära situationen var kritisk, sedan en dansk armé på hösten trängt upp i Östergötland. Med kraft tog kungen befälet över de svenska trupperna och tvang danskarna tillbaka över riksgränsen. Han återgav ocskå Jöran Persson, som avsatts av rådet och dömts till döden, hans gamla ställning.

Ett olycksaligt giftemål:
Sedan Eriks engelska frieri misslyckats hade han under senare år sökt få en förbindelse till stånd med furstinnor i Hessen och Lothringen och samtidigt ett politiskt tryck i danskarnas rygg. När även detta misslyckats gifte han sig 1567 i hemlighet med sin frilla, den ofrälse Karin Månsdotter, och i juli 1568 ägde den officiella förmälningen rum. Detta var en händelse som fick högadeln och hertigarna att resa upprorsfanan mot Erik, som den 29 september tvangs att kapitulera i Stockholm; en senare på året sammankallad riksdag förklarade honom avsatt. Erik hölls fram till sin död 1577 fängslad på flera slott, till sist på Örbyhus. Då hade han också blivit skild från familjen, som de första åren delat hans fångenskap. Ett gammalt rykte om att Erik skulle bragts om livet på Johan III:s order kan varken bekräftas eller vederläggas. Erik är begravd i Västerås domkyrka.

Historikernas bild av Erik XIV:
Historieskrivningens bild av Erik präglades länge av den tradition som utformats av hans besegrare, och där strängt taget allt han gjort framställdes som en dåres verk. Efter hand har en omvärdering skett, där det målmedvetna och rationella i hans politik framhävts liksom hans begåvning och breda bildning, medan inslagen av sinnessjukdom blivit föremål för skiftande bedömningar. Det tidiga 1900-talets omfattande forskning om Erik finns sammanfattad i Ingvar Anderssons lysande biografi.

Idealfurste eller inte?:
Oavsett om Erik verkligen läst Machiavellis "Fursten" har hans politik haft klara inslag av det som borde prägla den idealiske "renässansfursten". Denne skulle vara en illusionslös realpolitiker, obunden av löften och normala lojaliteter, som var på sin vakt mot aristokratin och utnyttjade män med rötter i folkdjupet och som sökte folkets stöd för sina aktioner för statsnyttan; vidare en furste som ingav respekt genom sina militära maktmedel och krigiska erövringar. Å andra sidan fanns hos Erik även en vek och obalanserad läggning, som i kritiska och spänningsfyllda skeden slog över i neuroser eller uppenbar sinnessjukdom (schizofreni) - en svaghet som knappast var förenlig med Machiavellis idealfurste.

Eriks intressen:
Erik visade stort intresse för litteratur, konst och musik; han komponerade själv och var en talangfull tecknare; han ägde ett stort bibliotek och var särskilt intresserad av ämnen som astrologi och historia.

Ur Nationalencyklopedin med viss modifiering av Johannes Persson.

Tillbaka!