Johan III 1568-1592

Valspråk: Gud vår beskyddare.

Inledning:
Född 20 december 1537, död 17 november 1592, svensk kung från 1568, son till Gustav Vasa och Margareta Leijonhuvud.

Uppväxten:
Tillsammans med sin halvbror Erik fick Johan en i bokligt avseende god utbildning i renässansens anda. Han var något av Gustav Vasas älsklingsson och togs tidigt i anspråk för krävande uppdrag i den finländska riksdelen, där han 1556 försågs med ett ärftligt hertigdöme. Här blev Johan tidigt uppmärksammad på de möjligheter som öppnades genom den tyska ordensstaten sönderfall. Det blev upptakten till hans starka engagemang för etableringen av en svensk maktposition i Baltikum. Detta motarbetades av fadern men drevs i viss samverkan med Erik. Förhållandet mellan bröderna var tämligen gott, vilket även visas av att Johan 1559 utsågs att leda förhandlingarna i England om äktenskap mellan Erik och Elisabet I.

Brytning med broder Erik XIV:
Sedan Erik blivit kung ändrades förutsättningarna radikalt. Genom beslut vid riksdagen i Arboga 1561 kringskars den självständiga ställning som faderns testamente givit Johan och som denne redan utvecklat. För kronans räkning lade Erik dessutom beslag på Reval (nuv. Tallinn) och de estländska landskap som Johan tidigare hoppats vinna. När han trots detta sökte hävda sin självständighet och 1562 gifte sig med den polske kungens syster Katarina Jagellonica, samtidigt som denne fick ett stort lån mot ett antal slott i Livland som pant, innebar detta en klar utmaning mot Erik XIV. En riksdag dömde Johan till döden, och i augusti 1563 tvangs han kapitulera i Åbo. Johan och hans familj hölls fångna på Gripsholm till 1567, då de frigavs i samband med Eriks sjukdom och försöken att överbrygga motsättningarna inom landets ledning.

Johan tar makten:
Sommaren 1568 ställde sig Johan i spetsen för ett uppror mot Erik. I september gjorde han sitt intåg i Stockholm och valdes till kung. Valet bekräftades av en riksdag 1569, då Johan även utfärdade ett privilegiebrev för adeln. Det innehöll betydande förmåner och kan ses som ett tack för att högadeln hjälpt honom till makten; detsamma gäller de förläningar som kom de s.k. kungafränderna till del. Trots detta präglades Johans fortsatta inrikespolitik av en strävan att hålla högadeln tillbaka från ett kontinuerligt inflytande och av en favorisering av lågbördiga sekreterare. Detta gav senare anledning till skarp kritik från högadeln och utarbetandet under ledning av Hogenskild Bielke och Erik Sparre av ett formligt maktdelningsprogram. Johans giftermål med Gunilla Bielke 1585 (sedan Katarina avlidit 1583) var troligen avsett att söka förbättra relationerna till högadeln.

Hertig Karls motstånd:
I början av Johans regering var hotet om en kupp för att återinsätta Erik en ständig oroskälla. Allvarligast var en komplott, ledd av Charles de Mornay och med skotskt krigsfolk inblandat, som avslöjades 1574. Affären var särskilt känslig eftersom hertig Karl haft vetskap om planen. Denne hade vid Johans trontillträde tagit över sitt hertigdöme utan inskränkningarna i Arbogabeslutet 1561. Detta ledde till de talrika motsättningarna mellan bröderna, där Johan vanligen hade rådets stöd.

Krig mot Ryssland:
Utrikespolitiskt fick Johan som kung först avsluta nordiska sjuårskriget mot Danmark och Lübeck. Fred slöts i Stettin 1570 utan landavträdelser, men Sverige tvangs att betala en stor lösensumma för att återfå Älvsborg. Därefter var Johan mån om att upprätthålla acceptabla förhållanden med Danmark. Istället riktades ansträngningarna mot Baltikum för att få kontroll över handelsvägarna till den ryska marknaden. Den svenska politiken var främst riktad mot Ryssland och ledde till krig redan 1570. Krigstillståndet varade ändå till Johans död, även om striderna avlöstes av stilleståndsperioder. Johan drev envist sin expansiva östpolitik trots stora svårigheter att bemästra de höga kostnaderna för värvat krigsfolk, vilket även föranledde honom att tillgripa utskrivningar av svenska soldater. I början av 1580-talet nåddes påtagliga framgångar, främst genom erövringen av Narva 1581.

Polska relationer:
Ett naturligt led i östpolitiken blev att förbättra relationerna till Polen. Johan uppträdde därför som tronkandidat vid de polska kungavalen 1573 och 1575, men utan framgång. Vid valet 1587 lanserades istället som kandidat sonen Sigismund, som även blev vald. Problem föranledda av valet och den personalunion som var i sikte medförde dock att Johan vid ett möte i Reval 1589 sökte förmå Sigismund att återvända till Sverige. Detta stötte då på starkt motstånd från rådets sida, vilket i sin tur utlöste en allvarlig brytning mellan högadeln och Johan, som istället sökte stöd hos hertig Karl. Detta kom att prägla Johans återstående år.

Johan och katolicismen:
Kyrkopolitiskt hade Johan genom äktenskapet med Katarina Jagellonica kommit i nära kontakt med katolicismen och både av estetiska och teologiska skäl vunnits för ett katolskt inspirerats gudstjänstliv. Redan 1569 återställdes den gamla stiftsindelningen och biskopsämbetet. En tämligen konservativ kyrkoordning godkändes 1571 och försågs 1575 på Johans initiativ med ett tillägg, Nova Ordinantia. En ny liturgi, den s.k. Röda boken, utarbetad efter Johans anvisningar, antogs 1577 trots starkt motstånd. Gudstjänsten fördes härigenom närmare den katolska. Ett politiskt närmande till den påvliga kurian och Spanien kom även till stånd, varvid Johans fordringar på den polska kronan torde spelat en viss roll. Främst avsågs dock att åstadkomma ett modus vivendi mellan den svenska kyrkan och den katolska. Det föranledde även en påvlig legation till Sverige 1579-80, vilken resulterade i att verksamheten vid Vadstena kloster återupptogs och att Sigismund övergick till katolicismen. De krav på eftergifter som Johan framställt avvisades däremot av påven.

Ekonomiska problem:
Under hela sin regeringstid hade Johan att kämpa med stora ekonomiska problem. Han fick börja med en i stort sett tom statskassa, och krisen fördjupades genom Älvsborgs lösen och främst av kostnaderna för det ryska kriget. Anklagelserna mot Johan för en slösaktig livsföring och en dyrbar byggnadsverksamhet är däremot klart överdrivna. Åtskilliga försök gjordes för att sanera finanserna, bl.a. genom att införa ett järn- och kopparmonopol för kronan, dock utan större framgång.

Avslutning:
Uppfattningen om Johans kungagärning har särskilt i äldre litteratur varit föga uppskattande, vilket delvis torde ha berott på hans katolska böjelser. Särskilt har han tillskrivits brist på beslutsamhet, konsekvens och sparsamhet. Senare forskning har dock i flera avseenden funnit en betydande långsiktighet i både hans in- och utrikespolitiska agerande och därtill en påtaglig smidighet och förmåga till nyorientering. Bakom Johans kyrkopolitik har man funnit såväl estetiska motiv som en särpräglad teologisk uppfattning. Ett starkt estetiskt intresse för arkitektur och stora teoretiska kunskaper har legat bakom hans livliga byggnadsverksamhet, som även speglar en för renässansen typisk syn på kungamaktens höghet och därmed förenade representativa funktioner.

Ur Nationalencyklopedin med viss modifiering av Johannes Persson.

Tillbaka till Sveriges Regenter!